Wat zijn de voordelen van koken op inductie

Wat zijn de voordelen van koken op inductie t.o.v. koken op gas?

Overweeg je om je gaskookplaat te vervangen door een elektrische variant? Of gebruik je nog een gasfornuis en wil je helemaal van het gas af? Dan is een overstap naar inductie koken een uitstekende keuze. Inductie heeft namelijk vele voordelen ten opzichte van koken op gas. Het is niet alleen veiliger en sneller, maar ook nog eens een stuk energiezuiniger. Laten we eens kijken waarom jij zou moeten overstappen op inductie!

Inductie is supersnel en energiezuinig

Een groot voordeel van inductie is de snelheid. Wil je snel even wat water koken voor pasta of thee? Met inductie is je water in een mum van tijd aan de kook. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe ten opzichte van een gaskookplaat. Het geheim zit hem in de slimme techniek. Bij inductie wordt de warmte namelijk rechtstreeks in de bodem van je pan opgewekt, in plaats van eerst de lucht en dan de pan te verwarmen zoals bij gas. Hierdoor gaat er geen warmte verloren en kookt je water supersnel.

Maar inductie is niet alleen sneller, het is ook nog eens veel energiezuiniger dan koken op gas. Doordat de warmte direct in de panbodem wordt opgewekt, gaat er vrijwel geen energie verloren. Bij koken op gas verdwijnt er veel warmte in de lucht rond de pan. Zonde! Met inductie bespaar je maar liefst 20 tot 30% energie ten opzichte van koken op gas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je energierekening. Zeker met de huidige hoge gasprijzen is dat mooi meegenomen, toch?

Veiliger voor jezelf en je kinderen

Veiligheid in de keuken is natuurlijk ook belangrijk, helemaal als je kleine kinderen hebt rondlopen. En laat inductie nou ook op dat gebied een stuk veiliger zijn dan gas. Bij een gasfornuis heb je altijd open vuur en blijft de kookplaat nog lang heet nadat je het vuur hebt uitgedaan. Levensgevaarlijk voor nieuwsgierige kinderhandjes!

Bij inductie heb je dit probleem niet. Er is geen open vuur en de kookplaat zelf wordt niet heet, alleen de bodem van je pan. Zodra je de pan van de kookplaat haalt, koelt deze direct weer af. Wel zo veilig! Natuurlijk moet je alsnog oppassen met de hete pan zelf, maar het risico op brandwonden is een stuk kleiner.

Moderne inductiekookplaten hebben ook allerlei extra veiligheidsvoorzieningen. Denk aan een automatische uitschakeling als er geen pan op de kookzone staat of als je de kookplaat vergeet uit te schakelen. En mocht er onverhoopt toch iets overkoken, dan schakelt de kookplaat zichzelf ook uit. Handig en veilig!

Makkelijk schoon te maken

Heb je een hekel aan het schoonmaken van je kookplaat? Met inductie heb je daar veel minder werk aan. Doordat de kookplaat zelf niet heet wordt, koekt vuil en overgelopen eten veel minder snel aan. Vaak kun je de kookplaat alweer schoon krijgen met een simpel vochtig doekje.

Geen gescrub met agressieve schoonmaakmiddelen meer. En al helemaal geen gevloek omdat je net je hand hebt verbrand aan de nog hete kookplaat tijdens het schoonmaken (hier spreekt een ervaringsdeskundige ­čśë). Met inductie is je kookplaat in een handomdraai weer spic en span.

Uitstekende controle over de temperatuur

Kook jij graag gerechten waarbij de temperatuur precies goed moet zijn? Dan is inductie echt iets voor jou. Met inductie heb je namelijk een zeer precieze controle over de temperatuur. Je kunt de warmte supersnel hoger en lager zetten en de kookplaat reageert daar direct op.

Handig als je sauzen wilt maken die niet mogen schiften of chocolade wilt smelten. Maar ook voor sudderen, zoals bij stoofschotels of risotto, werkt inductie perfect. Je stelt de temperatuur precies in zoals jij het wilt en de kookplaat houdt deze constant. Geen gedoe meer met een vlam die steeds uitgaat of juist te hoog staat.

Geen afzuigkap met een gat naar buiten meer nodig!

Een bijkomend voordeel van inductie: je hebt geen grote afzuigkap met een afvoer naar buiten meer nodig zoals bij een gasfornuis. Doordat er geen verbranding plaatsvindt, komen er ook geen verbrandingsgassen vrij. En doordat alleen de bodem van de pan wordt verhit en niet de lucht eromheen, heb je veel minder last van opstijgende etensluchtjes.

Natuurlijk, een beetje ventilatie tijdens het koken blijft altijd verstandig. Maar een simpele recirculatie afzuiging of zelfs een open raam is al voldoende. Ideaal als je geen ruimte of zin hebt in een grote afzuigkap boven je kookplaat.

Conclusie: inductie is de toekomst

Inductie koken heeft duidelijk vele voordelen ten opzichte van koken op gas. Het is sneller, veiliger, energiezuiniger en makkelijker schoon te maken. Tel daarbij op het gemak van de precieze temperatuur controle en het feit dat je geen grote afzuigkap meer nodig hebt en de keuze is eigenlijk heel simpel.

Natuurlijk vergt overstappen op inductie wel een investering als je nu nog op gas kookt. Maar die investering verdien je op termijn dubbel en dwars terug door de lagere energiekosten. En belangrijker nog: je draagt bij aan een duurzamere wereld door minder gas te verbruiken.